Wetenschap en innovatie

Biosimilars

Biogen is van mening dat biosimilars cruciaal zijn voor het veiligstellen van toekomstige innovaties binnen de gezondheidszorg. Biosimilars kunnen een deel van de druk op zorgsystemen verlichten door kostenbesparingen te bieden. Ze kunnen eerdere en duurzame toegang tot medicijnen bevorderen, doordat biosimilars patienten en en artsen meer opties bieden om aan individuele behoeften te voldoen.

Voordelen van biosimilars

Biosimilars bieden een scala aan voordelen: ze kunnen bijdragen aan een optimaal evenwicht tussen het beschikbaar maken van nieuwe innovatieve medicijnen waar grote medische behoefte aan is, het behouden van voldoende keuze en toegang tot bestaande behandelopties en het realiseren van besparingen binnen de gezondheidszorg.

Biosimilars zijn geneesmiddelen die in hoge mate lijken1 op al bestaande biologische medicijnen, de zogeheten ‘referentiegeneesmiddelen'. Toch zijn biosimilars uniek: ze bieden de mogelijkheid om toegang to levensveranderende biologische medicijnen uit te breiden - en tegelijkertijd kostenbesparingen te realiseren die de duurzaamheid van de gezondheidszorg bevorderen. Biosimilars kunnen ook de mogelijkheden voor patiënten en artsen uitbreiden om aan individuele behoeften te voldoen dankzij een grotere behandelkeuze en relevante product- of dienstdifferentiatie.

Referenties
  1. Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Biosimilar geneesmiddelen: Overzicht. https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/biosimilar-medicines-overview. Ingezien: Januari 2024.

Biogen-240951 | mei 2024